Katı Atık Ayrıştırma Çalışmaları Başladı 46

Soma Belediyesi Temizlik işleri şantiyesinde Soma’nın çeşitli yerlerinden toplanan her kesime ait çöpler karıştırılarak ayrıştırma yapılacak Konuyla ilgili olarak Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Öden Yapıcı, Temizlik İşleri Müdürü Murat Gergin, Çevre Mühendisi Şule Yüksel basın mensuplarına bilgi verdi. Belediyeden yapılan yazılı açıklama ise şöyle; katı atık karakterizasyonu mevsime, bölgeye ve sosyo ekonomik duruma göre değişiklik gösterir. Belediyeler evsel katı atıkların bertarafı için en iyi yöntemi kullanmak zorundadırlar. Bertaraf yönteminin belirlenmesinde evsel atığın miktarının ve niteliğinin bilinmesi kilit rol oynamaktadır. Katı atık karakterizasyonu, bir katı atık yönetim sistemi kurulacak bölgede atık miktarının ve niteliğinin bilinmesi esastır. Bu esasa göre katı atık yönetim sistemi içerisinde yer alacak tesislere ve bu tesislerin kapasitelerine karar verilir. Gelir seviyesine göre şehrin düşük, orta ve yüksek gelirli bölgelerinden alınan numunelerde katı atığın bileşenlerine ayırma işlemi gerçekleştirilir. Atık kompozisyonu kağıt, karton, plastik, metal, evsel atık ve diğer atık bileşenleri olarak ayrılarak tartılıp miktar belirlenir.<BR>Katı atık karakterizasyonu nasıl yapılır?<BR>Şehrin farklı noktalarından alınan atıklar düz bir zemin üzerine dökülür. Atık kompozisyonu içerisindeki bileneşler kağıt, katron, plastik, metal vb.diye ayrılan kapların içerisine elle ayrıştırılır. Kap boş iken darası ölçülüp atık ile birlikte tekrar tartılır. Kış mevsimi itibariyle atık içerisinde bulunan kül miktarını belirlemek için atık 1 cm çaplı elekten geçirilir ve tekrar tartılır. Atığın elenmesinden önceki ve sonraki fark külün miktarını verir. Her bir bileşen için kül miktarı ayrı ayrı bulunur. Tüm grupların tartımı bittikten sonra bu tartımlar toplanarak, toplam nunume içindeki kül miktarı elde edilir.